ЧЕТВЪРТА ЛЕКЦИЯ Част първа - ОКАЗВАНЕ ПОМОЩ НА ПОСТРАДАЛ

01 Април 2010

ВИРТУАЛНИ ЛЕКЦИИ ПО ТРАВМАТИЗЪМ

ЧЕТВЪРТА ЛЕКЦИЯ Част първа  - ОКАЗВАНЕ ПОМОЩ НА ПОСТРАДАЛ

СЦЕНАРИЙ

от д-р Огнян Милев-PHTLS лектор към Кралската Колегия на Хирурзите на Англия

„Вече отдавна сте на резерва и отчаяно се нуждаете от бензиностанция. Най-сетне се появява една и Вие спирате да заредите. Докато резервоарът се пълни и Вие се колебаете дали да си направите почивката тук или да продължите, в бензиностанцията тържествено влиза колона от осем мотора. Е, решено е-тука ще се почива. Водачът пръв Ви заговаря и пита как се стига до Добридолския манастир. Казвате му, а в замяна го питате дали ще Ви вземе с тях, тъй като отдавна си мечтаете да карате в група. Той с радост се съгласява и, тъй като никога не сте карал в група, започва да Ви обяснява някои правила на този вид каране. Оказва се, че не е проста работа, но Вие сте решен на това. След кратка почивка на бензиностанцията и запознаване с колегите, деветте мотора палят двигателите си (звукът от това е невероятен!) и плавно се подреждате в шахматна колона. Като нов в групата, Вас  Ви настаняват предпоследен, за да може да наблюдавате действията на цялата група.  
Усещането да караш в обиграна група е страхотно, а вашият водач е направо неповторим в задаване на темпото, предупреждения, минаване от шахматна в линейна постройка. И най-важното-той спазва всички правила на движението като с това задължава и групата като цяло да ги спазва.
Не след дълго в огледалото си виждате много фарове, които бързо приближават групата. Покрай Вас профучава кортеж от две долепени една до друга черни лимузини със затъмнени стъкла и буркани на таваните. „Бързат за среща с избиратели, мислите си, но защо се и охраняват  от тях така зорко...” Докато се мъчите да намерите отговор на този въпрос, кортежът продължава изпреварването на групата мотори, въпреки, че идва остър десен завой без никаква видимост, а кортежът е в насрещното. От завоя изкача автобус. За да избегне челен сблъсък с автобуса, охраняващата лимузина рязко се прибира в своето платно като удря странично водача на групата. Предната гума на неговия мотор хлътва в канавката, задницата се издига и изхвърля байкъра, който след зловещ полет от 7-8 метра и салто във въздуха, се сгромолясва по гръб в току що разорана нива край пътя.”
Какви ще бъдат Вашите действия от тук нататък? Какво ще напрвите за собствената си безопасност? Какви травми предполагате, че е получил водача на групата? Какви спасителни действия ще предприемете и в каква последователност?
Като свидетел на катастрофа, Вие имате три приоритета:
1.   Оглед на сцената
2.   Оказване на помощ
3.   Триаж
(сортиране на пострадалите в случай, че са повече от един).
В досегашните лекции разгледахме само първия приоритет с двата му елемента:
-безопасност (Вашата безопасност)и
-кинематика на травмите

Отделихме много време на тази тема, защото без тези познания не бихте могли да оказвате ефективна помощ. Сега идва и основната част-оказване на самата помощ. Нека преди това да уточня нещо. И то е, че въпреки че последващите редове и страници са базирани на PHTLS системата, то инструкциите, които ви давам са силно модифицирани и опростени за да може хора без медицинско образование да схванат нещата. Иначе, ако бяхте английски или американски парамедик, екипиран като за фронта с пособия и медикаменти и най-вече със знания, то вие щяхте да имате далеч повече задължения при пристигането на сцената. И така, с тази уговорка, продължаваме с оказването на помощ на пострадал от случаен свидетел на катастрофата. Тази помощ  започва със:
ПЪРВО ВПЕЧАТЛЕНИЕ ОТ ПОСТРАДАЛИЯ
Още преди да сте се докоснал до пострадалия, вие вече имате представа какво се е случило и какви травми да очаквате. И това го знаете от огледа на сцената и кинематиката на травмите, нали? Toва пести време и ако сте опитен парамедик, ще са ви необходими само няколко секунди, за да прецените, че пострадалият е критичен и се нуждае от спешен транспорт.
Видео - First Impression
{flv}PHTLS/PHTLS_Video_L4_1{/flv}
Продължавате да добивате първи впечатления за състоянието на пострадалия още докато го доближавате. Тези впечатления са носочени главно към определяне състоянието на съзнанието му. А това дали пострадалият е в съзнание или не, е от първостепенна важност за по-нататъшните Ви действия, тъй като човек в безсъзнание не може да контролира дихателните си пътища и може да умре от задушаване от собсвения си език; тук Вашата намеса с прости, изключително прости действия, ще спаси живота му.
И така, докато приближавате пострадал от травма човек, наблюдавайте дали той/тя е прав, дали ходи, а ако лежи-дали си движи крайниците и вика за помощ. Ако всичко това е налице, то пострадалият е в съзнание и може да контролира дихателните си пътища-една грижа, една голяма грижа по-малко за вас! Ако обаче лежи неподвижно и тихо, вероятността да е в безсъзнание е много голяма, а с това и да не може да диша адекватно-веднага се насочете към осигуряване на дихателните му пътища! Как? Ще го разгледаме по нататък.
ПРИБЛИЖАВАНЕ КЪМ ПОСТРАДАЛ
А сега ще ви обърна внимание на това, как да приближите пострадалия. Спомняте си от предишната лекция, колко голямо внимание отделих на вероятността травмирания да има счупване на шийните прешлени и какви трагични последствия може да настъпят, ако главата се движи-било то от вас като оказващи помощ, или от самия пострадал. За да избегнете движения на главата от негова страна, ВИНАГИ приближавайте пострадалия фронтално така, че да ви вижда (ако е в съзнание) без да върти главата си. Ако го приближавате отзад или странично, той ще ви чуе (ако е в съзнание) и инстинктивно ще завърти главата си към вас. А това движение на главата може да се окаже фатално! Затова, винаги приближавайте пострадалия фронтално. Застанете откъм краката му (ако лежи по гръб) на разстояние, от което може да ви чува (ако е в съзнание) и му кажете следното: „Претърпял сте злополука. Аз и моят приятел идваме да Ви помогнем. Той ще Ви приближи отстрани, а Вие гледайте в мен и само в мен; не си движете главата!” Вие оставате на място, а вторият човек приближава пострадалия, минава зад него, коленичи и хваща здраво главата му с ръце, поставени върху ушите и страничната част на главата, (ако е със шлем-за страничните повърхности на шлема) като я държи в неутрално линейно положение.  Неутрално линейно положение на главата е това, при което главата:
1.   Не е нито много свита напред, нито много обърната назад, а е в средно положение.
2.   Не е извъртяна нито наляво, нито надясно, а е по средата-брадичката сочи срединната линия на тялото.„Снимка1”
АЗБУКА НА СПАСЯВАНЕТО
Аз непрекъснато повтарям на моите PHTLS студенти, че пострадалият умира по “азбучен ред”, затова и ние трябва да го спасяваме по азбучен ред. Какво имам предвид. В първите три букви на латинската азбука-ABC, се съдържат основните жизнени функции на човека.
А-за дихателни пътища (Airway).
B-за дишане (Breathing)
C-за циркулация на кръвта (Circulation)
Човек първо умира, ако са му запушени дихателните пътища. После, ако не диша адекватно и накрая-ако циркулацията на кръвта не е адекватна, в това число, ако човек си губи кръвта. Ето защо и нашите действия трябва да бъдат приоритезирани по горния ред: веднага се насочваме към осигуряване на проходими дихателни пътища; след това подпомагаме дишането и циркулацията. За професионалния медик, разбира се, азбуката на спасяването е по-дълга и се състои от ACBCDE.
Природата на езиковото общуване е такава, че винаги представя събитията и фактите в определена последователност. В живота, обаче, нещата не работят така, нещата се случват едновременно. Mнемоникът ACBCDE, или нашият опростен вариантABC, ни върши добра работа, подсещайки ни какво не трябва да забравяме в кризисна ситуация. Добрият парамедик, обаче, върши нещата едновременно, така както и те се случват-едновременно: осигурява свободни дихателни пътища (A), докато държи главата в неутрално линейно положение (C) и обдишва пациента със 100% кислород (В) докато изследва и поддържа циркулацията  (С). Забелязвате, че в мнемоника се е вмъкнало още едно „С”. Това не е печатна грешка. Това „С” означава Cervical Spine, т.е. шийни прешлени. Това е проблемът при травмираните, за който ви говоря още от първата лекция. При оказване на помощ на „медицински” пациент, главата може да се манипулира свободно и С-то не фигурира в азбуката на спасяването. При „травматичния” пациент, обаче, винаги се приема, че има травма на шийните прешлени докато не се докаже обратното. Ето защо, с главата не се извършват никакви движения и тя се придържа в неутрално линейно положение дори когато осигуряваме свободни дихателни пътища. „Снимка2” Така от АВС, мнемоникът става АСВС.
И така, да започнеме с азбуката на спасяването.
А (Airway)-осигуряване на свободни дихателни пътища.
Дишането е тихо занимание. Когато чувате звуци от устата на травмирания, нещо не е наред. Ако звукът е хъркащ, това означава, че езикът му е запушил входа на трахеята. Ако звукът е клокочещ, това значи, че има кръв в горните дихателни пътища.
Най-честата причина за запушване е собственият език на пострадалия. Това се случва тогава, когато той е в безсъзнание. Ето защо, първото нещо, което трябва да установите е, дали пострадалият е в съзнание или в безсъзнание. Това е лесно-ако ви гледа и говори, значи е в съзнание. В случай, че не гледа, не говори и издава хъркащ звук при дишане, работата е ясна-езикът го задушава! Веднага коригирайте това, като придвижите долната му челюст напред, но без да движите главата му!
Ако четете задълбочено и сте достатъчно наблюдателни, ще ми зададете следния въпрос: „Чакай малко, докторе! Нали тука говориме за инциденти с мотористи, а мотористите носят каски и шлемове. Как, по дяволите, ще издърпаме долната челюст, като тя е зад шлема?” Ако ми задавате този въпрос-браво! Защото тук именно е разковничето. Травмираният моторист представлява специфичен проблем и първото нещо, което трябва да направите, е да свалите шлема. Свалянето на шлема постига няколко задачи:
1.   Осигурява свеж въздух на дишащ пострадал
2.   Можете да наблюдавате:
-очите му(дали е в съзнание)
-да комуницирате с него, ако е в съзнание
-да усетите кожата му за температура, влага и цвят-при студена, влажна и бледа кожа става въпрос за масивна кръвозагуба! Търсете източник на външно кървене и го спрете!
3.   Можете да осигурите свободни дихателни пътища, като издърпате долната челюст напред
4.   Може да го обдишвате уста в уста-ако не диша, но има сърдечна дейност на сънните артерии.
5.   И най-важното-може да държите главата му в неутрално линейно положение. Фиксирането на шлема е само първата стъпка при свалянето му, а не трайно обездвижване на главата.
Поради всички тези причини, свалянето на шлема е първото нещо, което трябва да направите, но...внимание! Свалянето на шлема не трябва да причинява травма на пострадалия, упражнявайки силно дърпане и извиване на главата, защото нали помните-приемате, че има счупване на шийните прешлени до доказване на обратното! А това, да причините травма, вместо да помогнете,  е много вероятно, ако не знаете как да го свалите. Много вероятно е да причините травма и ако се опитвате да го свалите сам. Това е манипулация, за безопасното изпълнение на която се изискват двама души. Как става това ли? Ще го разгледаме в следващата част на лекцията.
Не сваляйте шлема ако:    
- ако сте сам и пострадалият диша ефективно, т.е. в съзнание е и говори с дълги изречения!
ОБОБЩЕНИЕ
•   Още преди да сте се приближил до пострадалия вие вече знаете, какво можете да очаквате. Огледът на сцената и кинематиката ви дават ключ към това.
•   Приближете пострадалия откъм краката, за да не си завърти главата-това може да се окаже фатално за него.
•   Пострадалият умира по „азбучен ред”-помогнете му по „азбучен ред”!
•   На първо място са дихателните пътища. Приближавайки се към пострадалия обърнете внимание на това, дали е в съзнание или не. В случай на безсъзнателно състояние, веднага се насочете да осигурите свободни дихателни пътища.
•   За целта първо трябва БЕЗОПАСНО да свалите шлема.

Добавете коментар към статията

Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ също приемате и общите условия на уебсайта. Моля, прочетете и нашата политика за поверителсност и защита на личните данни, приемайки тези условия Вие се съгласявате с обработката на вашите лични данни съгласно законодателството (Общия регламент за защита на данните) и описва какво правим с вашите лични данни, съгласно правното основание, на което го правим, и да предоставим повече информация относно вашите права.
Правила и условия | Политика за лични данни