ЧЕТВЪРТА ЛЕКЦИЯ Част втора - ОКАЗВАНЕ ПОМОЩ НА ПОСТРАДАЛ

01 Април 2010

ВИРТУАЛНИ ЛЕКЦИИ ПО ТРАВМАТИЗЪМ

ЧЕТВЪРТА ЛЕКЦИЯ Част втора - ОКАЗВАНЕ ПОМОЩ НА ПОСТРАДАЛ

СВАЛЯНЕ НА ШЛЕМА НА ПОСТРАДАЛ

от д-р Огнян Милев-PHTLS лектор към Кралската Колегия на Хирурзите на Англия

Много вероятно е да причините травма и ако се опитвате да го свалите сам. Това е манипулация, за безопасното изпълнение на която се изискват двама души. Ето как става това:
1.   Приближавате откъм краката на пострадалия и му казвате: „Претърпял сте злополука. Аз и моят приятел идваме да Ви помогнем. Той ще Ви приближи отстрани, а Вие гледайте в мен и само в мен; не си движете главата!”
2.   Колегата приближава пострадалия , коленичи зад главата му и хваща здраво в ръце шлема отстрани. При достатъчно място-може и да легне.
3.   Тогава вие приближавате пострадалия и коленичите от дясната му страна. Тук отварям една скоба, която е валидна за всички случаи на оказване на помощ: непрекъснато поддържайте вербален контакт с пострадалия, по-просто казано-непрекъснато му говорете. От това ще съберете ценна информация, но за това-по нататък.
4.   Докато колегата държи шлема отстрани, вие разкопчайте подбрадника и вдигнете визьора.
5.   Поставете лявата си ръка на врата и я плъзнете нагоре под шлема, така че да можете да сграбчите част от тила му. Левият ви лакът лежи земята.
6.   Плъзнете дясната си ръка под предната част на шлема, така че брадата на пострадалия да легне между палеца ви и първия ви пръст; десният ви лакът лежи върху гръдната кост на пострадалия. Опитайте се да придвижите ръката си колкото се може по-нагоре, така че поне върховете на пръстите ви да попаднат върху горната устна и да усетите под тях горните кътници на пострадалия; с други думи, стремежът е да се фиксира не долната челюст, която е подвижна, а горната челюст, която е неподвижна. Ако в началото не можете да достигнете горната челюст-задоволете се с обхващане само на долната челюст; през цялото време упражнявайте контра-натиск с лявата си ръка, която е на тила на пострадалия.
7.   Сега вече сте готови за безопасно сваляне на шлема. Дайте знак на колегата, че сте фиксирал главата.
8.   Колегата захваща шлема най-отдолу и дърпа встрани, за да разшири максимално отвора му като едновременно с това го дърпа назад към себе си с ротационни движения напред-към гърдите на пострадалия и назад-към тила му.
9.   Когато шлемът е частично изваден и е освободено допълнително място за ръцете ви, вие изкомандвате „Стоп” и премествате ръцете си по-нагоре: първо лявата по-високо на тила, после и дясната, така че палецът и показалецът да попаднат в двете хлътвания веднага под скулите. По този начин главата е надеждно „заключена” между двете ви ръце.
10.   Давате команда на колегата да продължи с изваждането на шлема, което той прави по описания вече начин.
11.   Когато шлемът вече е изваден, ще забележите, че между главата на пострадалия и земята има празно пространство около четири пръста. Ако пуснете главата на земята, то тя ще се извие много назад. Това не трябва да допускате! Вместо това запълнете пространството с нещо меко-фанелка, кърпа, яке.

Видео 2 - Helmet Removal.

{flv}PHTLS/PHTLS_Video_L4_2{/flv}

(Във видеото ще видите, че шлемът се сваля отведнъж, като е фиксирана само долната челюст. Това е така, защото американците още не знаят, че англичаните са осъвършенствали техниката им...).
Горното описание е за случаите, когато пострадалият е по гръб. Когато той е по корем, задължително трябва да го обърнете по гръб и чак тогава да продължите със свалянето на шлема по описания метод. Отново наблягам на отношението ви към главата на пострадалия-тя първо трябва да бъде стабилизирана в неутрално линейно положение и чак тогава да се завърти пострадалия заедно с главата му.

Видео 3 - Logroll
{flv}PHTLS//PHTLS_Video_L4_3{/flv}

След като шлема вече е свален, вие имате пълен достъп до:
-очите-те ви казват, дали пострадалият е в съзнание
-кожа на лицето-бледа, студена и влажна кожа ви казва, че пострадалият губи кръвта си; огледайте тялото му за външна кръвозагуба. Тези промени по кожата, разбира се, се случват не веднага след началото на кръвозагубата, така че, ако сте веднага на сцената, няма да има кожни реакции даже и при масивна кръвозагуба.
-горни дихателни пътища. Ако пострадалият е в съзнание, той може да контролира дихателните си пътища-както вече казах, това е една грижа по-малко за вас. Вече споменах, че трябва непрекъснато да говорите на пострадалия. С това ще постигнете няколко цели:
1.   Ясно става, че щом говори, то дихателните пътища са проходими и чисти!
2. Питайте го какво се случи. Ако ви каже, че не си спомня, това означава, че е имал загуба на съзнание, което ще рече, че е имал удар по главата.
3. Питайте го къде го боли най-много и огледайте мястото за външна кръвозагуба!
4. Докато разговаряте, отбележете си дали пострадалият говори смислено-обърканата и възбудена реч е първият признак на недостатъчен приток на кислород към мозъка-причината може да е или неадекватно дишане, или загуба на кръв, а може и двете; огледайте за външно кръвотечение!
5. Докато разговаряте си отбележете, дали пострадалият говори с пълни, дълги  изречения, или накъсва изречението на няколко части в опит да си поеме дъх. По този начин вие вече сте изследвали първите две букви от азбуката на спасяването: А (Airway)-дихателните пътища са проходими и чисти и В (Breathing)-дишането при пълни изречения е адекватно или неадекватно при накъсани изречения.
Виждате колко е важно да свалите шлема и да разговаряте с пострадалия-получавате толкова много информация, но по-важното е да можете да я разчетете. Трябва да знаете какви са възможностите ви да помогнете и в тази насока да разчитате получената информация. Помнете мнемоника ACBC,  движете се по него и няма да сгрешите!
Подготвените професионалисти винаги свалят шлема. Кога, обаче, вие не трябва да сваляте шлема? Не трябва да сваляте шлема ако:
-ако сте сам.
-ако сте повече, но не знаете как да го свалите безопасно.
-ако пострадалият е в съзнание и диша ефективно, т.е. приказва с дълги изречения.
Досега от горния мнемоник разгледахме А (Airway)-преценката за проходимостта на дихателните пътища, но и С (Cervical Spine)-стабилизация на главата с цел протекция на шийните прешлени. Целта е А да са непрекъснато проходими и С да са непрекъснато стабилизирани в неутрална линейна позиция!
Ако пострадалият е в съзнание и/или говори-нямате грижа за дихателните му пътища.(Минали сте през А). Стабилизирайте главата, (минали сте през С), щом говори, значи има спонтанно дишане (минали сте през В), бързо огледайте за външна кръвозагуба (това вече е С) и организирайте бърз транспорт до най-близката (за предпочитане областна МБАЛ) болница. Виждате, че не е толкова сложно-успешно преминахте през азбуката на спасяването АСВС!
Ако, обаче, пострадалият е в безсъзнание и/или хърка, вашата намеса е силно наложителна-езикът на пострадалия запушва трахеята му и го заплашва със задушаване! Сега ще разгледаме способите на поддържане проходимостта на дихателните пътища, като пак ще повторя: -всичко, което ще вършите за дихателните пътища, ще го вършите докато поддържате главата стабилизирана в линейна неутрална позиция!
СПОСОБИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ ПРОХОДИМОСТ НА ДИХАТЕЛНИТЕ ПЪТИЩА
Съществуват два способа за тази цел, като и при двата целта е да се премести долната челюст напред. Така и езикът се придвижва напред и освобождава входа на трахеята за приток на въздух.
Ако дълго време сте задържали дъха си, напр. под вода или в задимено помещение, при първата глътка въздух, вие неволно силно свивате главата си назад и поемате с пълни гърди. Това е т.н. „помирисваща” позиция на главата (sniffing position), така помирисваме цвете, например. Тогава дихателните ни пътища са най-широко отворени, защото долната челюст е издадена напред и заедно с нея и езикът най-пълно е освободил входа на трахеята. Това е позицията, която лекарите много често използваме при загуба на съзнание от „медицински” пациенти, както и анестезиолозите, когато интубират пациент за пълна упойка. Тази позиция, обаче, е противопоказанапри „травматичните” пациенти! Защо е така според вас? Точно така, защото главата трябва да бъда стабилизирана в неутрално линейно положение през цялото време, включително и когато осигуряваме проходими дихателни пътища! А „помирисващата позиция” нарушава това правило. Ето как става при травматичните пациенти:
ПЪРВИ СПОСОБ Trauma Jaw Thrust „Снимка1”
Вие сте зад пострадалия. Палците на двете ви ръце са поставени в ямките под скулите, а останалите пръсти са разперени по страничните част на главата като третият и четвъртият пръст са зад долната челюст. Поддържайки неутрално линейно полжение на главата, избутвате долната челюст напред и това е всичко! Езикът е освободил трахеята и пострадалият може да диша.

Видео 4 - Trauma Jaw Thrust
{flv}PHTLS//PHTLS_Video_L4_4{/flv}

Не се притеснявайте, ако устата остане затворена-пострадалият ще диша през носа. Убедете се все пак, че той/тя диша! Ако не диша, но има пулс на сънните артерии, ще трябва да му дадете от вашия кислород. Но за това по-нататък!
ВТОРИ СПОСОБ Trauma Chin Lift „Снимка2”
Докато ваш колега поддържа главата в неутрално линейно положение, вие заставате отпред (встрани) на пострадалия. С едната си ръка натискате челото му, а с палеца и показалеца на другата си ръка захващате долната челюст между долните резци и брадичката и я дърпате напред и малко надолу, към краката на пострадалия.

Видео 5 - Trauma Chin Lift
{flv}PHTLS//PHTLS_Video_L4_5{/flv}


Този способ може да се окаже невъзможен за изпълнение, ако пострадалият здраво е стиснал зъбите си. Това е често състояние и се нарича „тризмус”. Тогава минавате на първия способ. Внимание! Ако ще извършвате втория способ, не сваляйте ръкавиците си (по принцип не ги сваляйте!)-има опасност пострадалият неволно да ви ухапе (тризмус)!
След като научихте как се осигуряват проходими дихателни пътища на пострадал в кома, нека пак да преминеме през азбуката на спасяването:
-Катастрофиралият моторист е с хъркащо дишане, не отваря очи и не може да се влезе в контакт с него, т.е. той е в кома и не може да контролира дихателните си пътища. Заедно с колега, бързо и безопасно сваляте шлема му. Ако колегата е обучен, поема главата от вас (тъй като вие все още я държите за тила и горната челюст) и извършва първият способ с избутване на долната челюст напред. Ако той не е обучен, казвате му да поеме от вас главата, а Вие извършвате вторият способ, като бъркате в устата на пострадалия и му издърпвате долната челюст. И в двата случая дишането става тихо, т.е. изикът вече не запушва входа на трахеята-минали сте през А (Airway), докато сте държали главата в неутрално линейно положение-минали сте през C (Cervical Spine). Разбирате,че има адекватен дихателен обем, т.е. добро дишане, тъй като гръдният кош се издига добре при вдишване-минали сте през B (Breathing). И накрая бързо проверявате ръкавите и крачолите за обилно външно кървене-минали сте през C (Circulation); не установявате такова и бързо организирате транспорт до най-близката (за предпочитане областна МБАЛ) болница. Поздравления! Вие отново успешно преминахте през азбуката на сапсяването ACBC!
Следващата буква от азбуката на спасяването е С (Cervical Spine) или
Шийни прешлени
Ние вече разгледахме проблема, защото той е неразделна чат от осигуряване на свободни дихателни пътища, не нека да повторя за сетен път: при всяка високоенергийна травма, каквато без съмнение е падането с мотор, приемете, че има травма на шийните прешлени, до доказване на обратното в болнична обстановка. Първият досег с пострадалия е обхващането на главата му отстрани с вашите две ръце, привеждането и в неутрално линейно положение и поддържането и в това положение непрекъснато докато му оказвате помощ и докато го транспортирате до болницата. Съществува едно-единствено изключение: -ако главата на пострадалия е килната встрани и при внимателен опит да я приведете в неутрално линейно положение усетите съпротивление, то не прилагайте сила, а фиксирайте главата в това положение! Очевидно има счупване или разместване на шийните прешлени и те не бива да се насилват.
ОБОБЩЕНИЕ
на Част втора
•   Свалянето на шлема на пострадал епървото нещо, което трябва да направите за пълен достъп до дихателните му пътища
•   Свалянето на шлема се извършва безопасно само от двама души-главата трябва да се поддържа в неутрално линейно положение! Не сваляйте шлема, ако: не знаете как; ако сте сам; ако пострадалият е в съзнание и диша адекватно!
•   Азбуката на спасяването ACBC започва с осигуряване на свободни дихателни пътища А, докато се обезопасяват шийните прешлени С поддържайки главата в неутрално линейно положение!

Добавете коментар към статията

Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ също приемате и общите условия на уебсайта. Моля, прочетете и нашата политика за поверителсност и защита на личните данни, приемайки тези условия Вие се съгласявате с обработката на вашите лични данни съгласно законодателството (Общия регламент за защита на данните) и описва какво правим с вашите лични данни, съгласно правното основание, на което го правим, и да предоставим повече информация относно вашите права.
Правила и условия | Политика за лични данни